Continuăm cu episodul 5 al scrisorilor semnate de Codruţa Irina Corocea, câștigătoarea primei BURSE DE STUDII CFF. Lunar, până în iunie 2019, Codruța ne trimite câte o scrisoare în care povestește din experiența primului său an academic ca studentă la UNATC I. L. Caragiale din București, dar și diferite alte gânduri legate de film, viață, tinerețe. Fotografiile publicate sunt semnate tot de către ea. Vă reamintim că toamna aceasta Codruța a intrat prima pe lista școlilor de film atât la București cât și la Cluj Napoca.

BURSA DE STUDII CFF este un program de susținere a unui student la arte prin acordarea unei burse de 1500 euro, demarat de Câmpulung Film Fest, oferit de Reciclad'OR și susținut de Nicolae al Romaniei.

Ianuarie 2018

Cinemaul observațional, care e știut și ca "direct cinema" sau "fly on the wall filmmaking", mizează pe gradul de autoefasare, de ștergere al autorului din film, își propune să redea realitatea cu maximul de discreție și să nu intervină asupra ei. Camera ia rolul de observator curios care vrea să țină pasul cu ceea ce se întâmplă. E anti-glamour și anti-mainstream. Dar chiar și cadrele luate în acest fel implică o selecție a ceea ce să înregistrezi și ceea ce să apară pe ecran. Deci se mai poate spune că implicația realizatorul e absentă?

În siajul acestor idei am avut de filmat un observațional despre 1 decembrie, pe care l-am montat luna asta. Al meu a fost despre relația dintre copii și arme. Am discutat observationalele în clasa. Printre cele mai interesante mi s-a părut unul care sondează raportul dintre sărbătoarea națională și consumerism și conține o serie de gag-uri (lucrători în Mc și KFC au agățate de șepci stegulețe, tipă emanând erotism din cap până în picioare poartă un brâu tradițional, tot felul de accesorii kitsch pe care e printat tricolorul și sunt vândute). Așa că semnificația sărbătorii se anulează și e văzută de colegul meu cu o sensibilitate de “camp movie”.

Am avut un proiect cu o fotografă din Cluj pentru cartea pe care urmează să o scoată. A fotografiat femei de vârste diferite ca să surprindă “the female gaze”. Cele mai reușite fotografii vor fi printate prin ceea ce se numește “gelatin silver process” (printurile sunt făcute din halogenură de argint cuprinsă într-un layer de gelatină pe hârtie pe baza de fibră, iar apoi sunt developate chimic și trecute prin trei băi – de revelator, baie de stop și fixator, care oprește procesul și dă forma finală a imaginii).

La UNATC a avut loc o retrospectivă dedicată lui Lucian Pintilie și s-au proiectat două documentare: "Fără titlu", a lui Horea Lapteș despre filmul “De ce trag clopotele, Mitică?”, urmat de un masterclass cu Horea Lapteș și Dan Nanoveanu, și “Filmare/Filmage”, realizat de Gabriel Kosuth, despre “Balanța”.

Acum sunt în sesiune, mi-au mai rămas patru examene de dat și asta îmi ocupă tot timpul. Sunt fericită că am primit un film pe care l-am căutat mult timp, “Quatre nuits d'un rêveur” a lui Robert Bresson, după “White nights” de Dostoievski. Simt că lenea îmi înăbușă ambițiile și îmi e greu să mă apuc de lucruri sau să le duc la capăt. Mă plictisesc repede.

Codruța Irina Corocea