Din septembrie 2018, de când a aflat că a intrat prima la film atât la Babeș-Bolyai cât și la imagine de film la UNATC, Codruţa Irina Corocea, câmpulungeanca câștigătoare a primei BURSE DE STUDII CFF, ne-a trimis câte o scrisoare pe lună, în care a povestit din experiența primului său an academic. Codruța a ales Bucureștiul, iar de-a lungul ultimelor nouă scrisori ne-am bucurat să participăm alături de ea la descoperirea unor experiențe noi dar și a personalității ei, una care ne-a făcut s-o admirăm pentru claritatea ideilor și onestitatea impresiilor împărtășite. Fotografiile publicate au fost de asemenea semnate de către ea. Astăzi publicăm ultima scrisoare. Mulțumim pentru excursie, Codruța!

BURSA DE STUDII CFF este un program de susținere a unui student la arte prin acordarea unei burse de 1500 euro, demarat de Câmpulung Film Fest, oferit de Reciclad'OR și susținut de Nicolae al Romaniei.

Iunie 2019

Un research pe care l-au făcut cei de la Qreator by IQOS, un hub al comunității de artișți din România, prin care poți închiria spații în care să-ți desfășori activitățile creative, m-a scos din casă timp de o săptămâna. Am fost la activități culturale din Bucureșți, am ținut un jurnal timp de o săptămâna, în care am notat evenimentele la care am luat parte, și, mai ales, cum am ajuns să aflu de ele. Qreator își propune să-și îmbunătățească site-ul, iar research-ul presupune o chestionare prin care să afle cum influențează partea de social media ponderea în care oamenii participă la astfel de evenimente, cum e trecerea de la pagină de Facebook și Instagram la site și blog, cum se poate perfecta viață culturală prin promovarea evenimentelor, și altele de acest fel. Participând la acest research, mi-am dat seama că am aflat de existența multor asemenea evenimente de pe Facebook, și că site-urile de socializare, deși de multe ori blamate, sunt o bună și importantă metodă de informare în acest sens. Și că e frumos, și poate și necesar, să-ti propui să mergi la ceva în fiecare zi, să fii peste tot unde se întâmplă lucruri.

După un an la film și după ce m-am izbit de nenumărate ori de tot felul de probleme în facultate, mai ales de aparatură puțină și care se dă, mai mult, la anii mai mari, de idei neterminate, de echipe nefuncționale, mi-am confirmat un lucru pe care l-am intuit încă înainte de admitere – că facultatea e un context în care să cunoșți oameni, că nu trebuie să aștepți să vină proiecte, ci să încerci cât mai mult să te descurci singur, să vezi și să fii văzut. Că, în fond, nimeni nu te poate învața să faci filme, că nu există un guru care să-ți dea rețete de cinema, doar să îți arate cum au făcut alții. Că învățatul ar trebui să se facă prin fascinație, că asta e singura cale. E compleșitor și greu. Și e nevoie de multă disciplină.

Am învățat să nu mă mai iau așa de în serios, să accept când greșesc, să învăț să fiu mai indulgentă cu mine și să mă iert. Am mai învățat și să fac fotografie pe film, chiar dacă, la început, îmi era frică pentru că nu mai încercasem, și, ca orice frică de necunoscut, m-a făcut să amân un timp să pun mana pe un aparat SLR. Fotografia pe film e minunată pentru că lucrează cu chimia, nu cu pixelii. Culorile din pictură sunt tot chimice, de aceea fotografia pe film e mai aproape de pictură. Am avut și primele exerciții filmate, încercări de scurtmetraje, am încercat să-mi coordonez corpul, pentru că aparatul ar trebui să fie o extensie a mâinilor și a ochilor, și am fost surprinsă să văd cât de organic și corporal e, de fapt, să filmezi. Am fost la teatru, am fost mult la teatru, am văzut filme, mi-am făcut planuri și apoi le-am anulat, sau le-am dus la capăt, și am greșit mult mult mult. Avem atâta libertate, atâtea locuri de văzut și lucruri de făcut. Dar, la final, suntem singuri.

Codruța Irina Corocea